Colombia Sugarcane DECAF - Zrnková káva 250g
V tomto šálku ucítíte smetanové sladké kakao a oříšky.
Země původu Kolumbie, Huila
Chuť smetanové kakao, oříšek
Zpracování Sugarcane decaf
Nadmořská výška 1400-1900 m n.m.
Pražení středně tmavé ( espresso, filtr )
SCA score: 82-84
100% Arabika
Acidita ![]()
Aroma ![]()
Tělo ![]()
Detailní popis produktu
Kolumbijská káva bez kofeinu, středně pražená se smetanovou sladkostí, bohatými tóny čokolády a jemnou oříškovou chutí.Tato bezkofeinová káva, která využívá přírodní proces zpracování cukrové třtiny, si zachovává své zářivé chutě a přináší Vám lahodný šálek, který zachycuje podstatu kolumbijské kávy.
Dekofeinizace pomocí cukrové třtiny – Sugarcane E.A. Decaf – je metoda, se kterou se setkáte hlavně u káv z Kolumbie. Je tou nejšetrnější současnou alternativou pro výrobu kávy bez kofeinu.
Cukrová třtina se v Kolumbii pěstuje ve velkém a při tomto procesu používá jako “přírodní” zdroj Ethyl-acetátu. Nejdříve se melasa z cukrové třtiny nafermentuje. Ethanol, který se při fermentaci vytvoří, se smíchá s kyselinou octovou. Výsledkem je Ethyl-acetát, který se používá v samotném procesu dekofeinizace.
Mezitím se připraví zelená káva, ze které chceme kofein odstranit. Zrna se při nízkém tlaku napaří tak, aby se jejich póry zvětšily a byly prostupnější pro odstraňování kofeinu. Káva se omývá vodou, ve které se rozpustil Ethyl-acetát. Tato sloučenina nahradí v molekulární struktuře kofein a ten se tak uvolní do tekutiny.
Proces se několikrát opakuje až do té doby, než se podaří z kávy odstranit alespoň 97% kofeinu. Po dosažení tohoto limitu se kávová zrna opět napařují a tím se zbaví zbytků ethyl-acetátu. Teplota při napařování je okolo 70 stupňů a i kdyby v kávě zůstalo stopové množství ethyl-acetátu, tak se ho lze jednoduše zbavit během pražení.
Káva následně znovu usuší na požadovanou vlhkost mezi 10-12 %. Sušení často probíhá ve vakuových bubnových sušičkách.